PRODUCTE LOCAL
La producció agroalimentària és una de les activitats amb segell de garantia Made in Menorca. El formatge amb denominació d’origen protegida (DOP) Mahón-Menorca se situa entre els millors del món. La forma quadrada de les peces, el color vermellós o fosc de la cotna i el sabor lleugerament salat el caracteritzen.
Els factors geoclimàtics característics de la nostra illa i el seu paisatge, fragmentat en tanques separades per paret seca, per on pasturen les nostres vaques, són un important condicionant d’una producció lletera a partir la qual els formatjadors de Menorca elaboren el formatge per excel·lència d’aquesta petita però gran illa.


Formatge
Les varietats de formatge Mahón-Menorca són tres, depenent de la fase de maduració: tendre (20 dies d’orejat), semi curat (dos mesos de maduració) o curat (sis mesos), sempre amb llet de vaca acabada de munyir i respectant les tradicions del procés d’elaboració per poder mantenir la personalitat i el sabor únics.
Oli
Gràcies a la iniciativa de petits productors locals podem dir que Menorca té un altre producte agroalimentari de qualitat, l’oli d’oliva, i ja podem trobar al mercat diversos olis d’oliva verge. L’oli d’oliva menorquí aconsegueix cada any una major producció i visibilitat per al mercat extern de l’illa.
La major part de la producció s’exporta fora de la nostra illa, però podem trobar finques on aquest producte es destina al consum intern de l’illa.
Mentrestant, els productors ja han iniciat el camí per obtenir una denominació de qualitat que els protegeixi i els distingeixi, com la indicació geogràfica protegida, encara que el procés és lent i, de moment, s’han acollit com a producte sota la marca Reserva de Biosfera.


Mel
L’illa també destaca per la producció de mel, més limitada. La varietat de flors del camp de Menorca hi atorga un gust fi i deliciós. L’alt grau de frescor és una altra de les característiques de la mel Made in Menorca.
Els apicultors menorquins elaboren mel de mil flors i monoflorals, d’enclova, xipell, romaní i esbarzer.
Avui en dia hi ha més de 1.500 casetes repartides pel camp de Menorca i es calcula que a l’any es produeixen entre 10.000 i 12.000 kg de mel aproximadament. La mel de Menorca compta amb un marca de garantia des del 2006 que garanteix la procedència i la qualitat del producte.
Camamil·la
Menció especial mereix la camamil·la, ja que se’n cull una varietat específica, Santolina chamaecyparissus subespècie Magonica, que es caracteritza per ser una de les més saboroses, aromàtiques i amb més propietats medicinals del mercat.


Gin
També és molt reconegut dins i fora de l’illa el gin de Maó, distingit amb indicació geogràfica protegida. La ginebra menorquina és considerada la més antiga d’Espanya i es continua elaborant en antics alambins de coure amb foc de llenya a partir d’una barreja d’alcohol de vi, baies de ginebre i una selecció d’herbes. Autèntic protagonista dels estius menorquins combinat amb llimonada (pomada o gin amb llimonada), la ginebra Made in Menorca és una de les ginebres més aromàtiques del mercat.
A Menorca també es produeixen altres licors i begudes espirituoses seguint antigues tradicions locals, com els licors d’herbes, de camamil·la autòctona o de fruits cítrics, que són collits amb cura del camp de Menorca i que podem prendre com a digestiu després d’un bon dinar Made in Menorca.
Cervesa
Menorca, inquieta i innovadora, també té producció de cervesa. S’elabora artesanalment amb productes naturals, sense pasteuritzar, i s’aconsegueixen cerveses d’autor de diferents estils i sabors.


Vins
Amb el segell de qualitat Vi de la Terra Illa de Menorca/Isla de Menorca, des de fa uns quants anys s’ha recuperat la tradició històrica d’elaborar vi a l’illa.
Petites parcel·les envoltades de paret seca que les protegeix a la vegada que limita la mecanització del cultiu i fa que molts processos es facin de forma manual. Sòls majoritàriament calcaris i silicis, amb una estructura lleugera, pedregosa i de fàcil drenatge, permeten mantenir la planta sense gaire humitat i amb una frescor apropiada.
Els vins emparats sota el segell Illa de Menorca han de procedir exclusivament del rem de varietats blanques chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell d’Alexandria, parellada i moll o premsal blanc, i pel que fa a varietats negres, cabernet sauvignon, merlot, monestrell, syrah i tempranillo o ull de llebre.
Actualment a Menorca hi ha nou cellers que ja comercialitzen el vi que elaboren i amb projecció de nous projectes.
Carn
El segell Made in Menorca també distingeix alguns productes de la indústria càrnia. L’any 2005 l’Associació de Ramaders de Bestiar Boví de Raça Menorca va crear la marca de garantia Vermella Menorquina per distingir la carn de bestiar de raça menorquina.


Peix i Marisc
Menorca és terra de mar. La pesca és una activitat molt arrelada a les Balears i per descomptat a Menorca, que amb la seva situació geogràfica presenta unes característiques socioeconòmiques i tècniques molt particulars que la diferencien de les costes peninsulars.
La major part de l’activitat pesquera a Menorca es realitza en aigües pròximes a l’illa i la producció pesquera té com a únic mercat el local o interior.
Menorca disposa d’un port base amb una flota pesquera en què estan integrades les confraries de Maó, la de Ciutadella i la de Fornells, que es dediquen principalment a dues modalitats pesqueres, arrossegament de fons i arts menors.
La flota pesquera de l’illa opera bàsicament amb barques petites. La gamba rosada és la principal espècie comercial en la modalitat de pesca d’arrossegament. La modalitat d’arts menors i aparells es caracteritza perquè generalment aquests romanen fixos en el fons de la mar per efectuar la pesca, en què indubtablement la llagosta vermella és la que més destaca. Anfós, cap-roig, moll, rajada, pop, calamar, sípia, entre d’altres, són les espècies més comunes Made in Menorca.
Embotits
A Menorca hi ha una gran tradició d’elaboració d’embotits, que com a la resta de l’àrea de la Mediterrània està lligada a la matança del porc, les nostres porquejades. Entre els embotits més valorats hi ha la sobrassada, de la qual es distingeixen diferents tipus, depenent del budell en què s’ha embotit: llonganissa, semiarrissada, arrissada, cular, poltrú, bufeta, bisbe. La sobrassada és molt present a la gastronomia Made in Menorca; en podem trobar a plats com l’arròs de la terra, al bullit, a les canyetes de sobrassada, a coques…, o simplement amb una bona llesca de pa pagès. També destaca el botifarró negre i el botifarró blanc, un dels embotits propis de Menorca, ja que no s’elabora a la resta de les Balears. El camallot o cuixot és un dels embotits propis de l’illa, i la carn-i-xulla és possiblement el producte més antic de Menorca.


Cargols i Safrà
No ens hem d’oblidar dels nostres joves i innovadors productors Made in Menorca. Els caragols formen part de la tradició gastronòmica menorquina i la demanda de caragol fresc ha fet possible posar en marxa una granja de caragols amb oferta tot l’any; se’n comercialitzen dues varietats, monges i bovers.
El safrà és un producte que feia més de 300 anys que no es cultivava a Menorca. És un producte exclusiu, cultivat i tractat artesanalment, sense productes químics i amb certificat de primera categoria. Actualment podem trobar tres productors de safrà a Menorca, que cultiven, cullen i envasen a la nostra illa.
Rebosteria Pastisseria
Els menorquins tenim fama de ser golosos. Menorca disposa d’una riquesa gastronòmica dins el món de la rebosteria i la pastisseria que sorprèn molt gratament els paladars més exquisits.
Menorca, disposa d’una rebosteria i passtisseria propia de cada estació, pasta elaborada amb farina i mantega de porc és la protagonista de les «fomatjades» de carn i de peix, els «flaons» de formatge, crespells i crespellets, de gran varietat de relleno, de sobrassada, de confitura, de boniato etc. Els rubiols, les coques i panets de viena així com les canyes.
Els sucrers, tal com s’anomenaven els artesans del dolç, han sabut conservar les antigues receptes, que han passat de generació en generació, ja que parlar de pastisseria i rebosteria és parlar de tradició, d’arrels. També han sabut innovar i adaptar-se a les noves necessitats, com pot ser la pastisseria dedicada a les intoleràncies alimentàries.
Merengues, imperials, mitges llunes, palos, infinitat de dolços que solen anar acompanyats de congret ens traslladen a l’època britànica.
La tortada d’ametlla, adornada amb merenga i guindes, és sense dubte la protagonista principal de la pastisseria de l’illa, sense deixar de banda el braç de gitano, els amargos i els carquinyols, també amb l’ametlla com a protagonista.
Tampoc ens podem oblidar de les formatjdes de carn o de peix, els flaons de formatge o crespells o crespellets amb una gran varietat de relleno, així com molts altres.
Pel que fa a la cuina d’estacions, podem destacar per Nadal els rotllos, els carquinyols, els amargos, el torró de la reina, etc; els bunyols per Tots Sants, elaborats amb patata o moniato i banyats amb mel de Menorca, i la nostra coca bamba, que es pren als berenars i berenetes els dies de les festes patronals. No podem oblidar els macarrons o aludes entregades per Sant Joan als genets de les festes, així com els esperats besitos i caramels de Pasqua.


Productes produïts a través de l’agricultura ecològica
La varietat de productes cultivats mitjançant agricultura ecològica és tan extensa com rica i diversa. A Menorca principalment tenim fruites, hortalisses, formatge, ous, embotits, pa… Podem destacar el pa de xeixa, fet amb una varietat de blat ancestral, recuperada en l’actualitat, d’alta qualitat, d’un sabor intens. Les llavors de la nostra xeixa estan plantades a una finca del nord de Menorca a prop de la platja.
Els productors ecològics de Menorca defensen la producció local i la utilització de varietats locals de l’illa, les quals poden oferir sabors, aromes, formes i colors diferents dels estàndards actuals, sabors i aromes Made in Menorca.


